De Rijp
Mijn Moeder
Huzaar
Trouwakte Matheus Kepers 1699
Het land van Hoogstraten
Mijn Vader
Opa en Oma Kepers van Aart
Zundert
Oudenbosch
Schutdorff
Berlicum
St. Jan 's-Hertogenbosch
Genealogie
Links
Home
Contact
Fotoboeken
Copyright 2007 Rob Kepers
Opa Broers
Oma Broers Vredevoort
De stamvader van de familie Nibbering.

De oudste voorvader in rechte lijn vanaf mijn overgrootmoeder Aafje Nibbering is Berendt Nibberich, geboren te Schüttorf, Munsterland, (Duitsland). Berendt moet gezien de geboortedata van zijn kinderen rond 1515 geboren zijn. Hij is overleden voor 1594.

Rond 1540 trouwt hij met Drudeken Duvelken, eveneens geboren te Schüttorf in 1518 en overleden te Bentheim op 9 maart 1608.

Uit het huwelijk worden twee zonen geboren, Heinrich en Johann. 

Berendt Nibberich is voorlopig dan ook te beschouwen als de stamvader van nu vijftien generaties met deze familienaam.

Beroepen.

Herman Arndtsz Nibberich was meester kleermaker evenals zijn zoon Johann.  Pieter, de zoon van Johann Nibberich, was van beroep tabakskoper in Amsterdam. Ondernemen zit de familieleden schijnbaar in het bloed want het beroep van koopman kom ik daarna wel vaker tegen. Ferdinand Hart Nibbrig was een bekend kunstschilder in de negentiende eeuw.

De familienaam Nibbering.

De oorsponkelijke familienaam was dus Nibberich en is veranderd in Nibbering en Nibbrig. Met name in Amsterdam komt de familienaam in vele variaties voor zoals Nibrig, Niburgh, Nibberig, Nibbrig, Nibbrigh en Nibberingh. Opmerkelijk is de familienaam Hart Nibbrig deze naam ontstaat door het huwelijk van Pieter Jacobus Nibbrig met Elisabeth Agneta Hart.

In de naamverklaring van het Meertens-instituut is het volgende te lezen:

Nibbering kenmerken: adresnaam specifieke componenten: ing  vergelijk: Nibbeling Hart Nibbrig

Geografische spreiding.

De oudste generaties zijn geboren in Schüttorf in het graafschap Bentheim. Daarna verblijft de familie enkele generaties in Bentheim. Aan het einde van de zeventiende eeuw trekken Johann Bernd Nibberich en Arnt Jost Nibberich, twee zonen van Herman Arndtsz Nibberich, naar Nederland en vestigen zich in Amsterdam. Een aantal jaren later komt ook hun broer Hendrick met zijn gezin naar Amsterdam.  Hendricks kinderen vestigen zich in het Noord Hollandse De Rijp.

Naamdragers
 
Hoewel de familie Nibbering beslist geen kleine familie is, bedroeg het aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen: slechts 146 personen.  Waarvan met 134 verreweg het grootste aantal personen dan nog altijd in Noord Holland woont. Maar ook in Bentheim wonen thans nog vele nazaten van deze familie.
Kerk van Schüttorf
Familiehistorie van de familie Nibbering
De koopman 
Burcht in Bentheim
Terug